برای مراقبت خوب از سمعک لازم است تا در دوره های زمانی مشخص آن را سرویس نمود. به این ترتیب اگر مشکلی در آن ایجاد شده باشد، سریع تر برطرف می گردد. مراکزی که در زمینه فروش سمعک فعالیت می کنند، دارای خدمات پس از فروش هستند و خریداران سمعک می توانند در طول مدت گارانتی سمعک، علاوه بر خدمات پس از فروش، از خدمات سرویس و تعمیر آن به صورت رایگان بهره مند شوند.
تعمیر و تنظیم انواع سمعک
صاحبان سمعک با رعایت یکسری نکات می توانند طول عمر سمعک خود را افزایش دهند. به این صورت سمعک، مدت زمان بیشتری سالم می ماند و به تعمیرات مکرر نیاز پیدا نمی کند. یکی از نکات مهمی که در افزایش طول عمر سمعک موثر است، استفاده از باتری استاندارد می باشد. امروزه مدل های مختلفی از سمعک در بازار به فروش می رسند. بهتر است باتری سمعک را از برندهای معتبر و نمایندگی های مجاز خریداری کنید. علاوه بر این می توان باتری موردنظر را از کلینیک های شنوایی و سمعک هم تهیه کرد. در هنگام خرید باتری باید به نیاز فرد، نوع، مدل و اندازه سمعک توجه نمود. باتری های غیر استاندارد علاوه بر هزینه می توانند بر طول عمر سمعک تاثیر منفی بگذارند. بعد از خرید سمعک باید به دقت از آن نگهداری کرد. سمعک وسیله ای حساس است و قرار گرفتن در معرض رطوبت یا گرد و خاک به آن آسیب وارد می کند. اگر سمعک به طور مستقیم در معرض اشعه های رادیولوژی، سی تی اسکن و ام آر آی قرار بگیرد، صدمه می بیند. ضربات فیزیکی به سمعک آسیب وارد می کنند. کردن (در اثر فعالیت های ورزشی و کار) محافظت نمود.
رایج ترین علل خرابی سمعک
یکی از مشکلاتی که برای سمعک پیش می آید، گیر کردن باتری در آن است. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید باتری سمعک را متناسب با مدل و سایز سمعک خریداری کنید.
استفاده طولانی از سمعک و اصابت ضربه می تواند باعث ترک برداشتن بدنه سمعک شود. در حال حاضر تعداد زیادی از کودکان در سراسر دنیا از سمعک استفاده می کنند. آنها فعالیت زیادی دارند و نمی توانند به خوبی از سمعک خود نگهداری کنند. در نوزادان این امر از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که آنها ممکن است سمعک را پرت کنند. در این صورت سمعک دچار شکستگی می شود. برخی از نوزادان، سمعک را درون دهان خود می برند که این امر هم می تواند به سمعک آسیب وارد کند.
گاهی اوقات افراد، باتری سمعک را به صورت برعکس در آن قرار می دهند یا در هنگام باز کردن در باتری فشار زیادی به آن وارد می کنند. در این حالت، امکان شکسته شدن در باتری وجود دارد.
از دیگر مشکلاتی که باعث خرابی سمعک می شود، می توان به خشک شدن تیوب قالب آن اشاره کرد. این مشکل به دلیل استفاده طولانی مدت از تیوب قالب اتفاق می افتد. با تعویض این تیوب، مشکل برطرف می شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که برای سمعک رخ می دهد، خرابی مدار آن است. متخصص شنوایی می تواند این مشکل را تشخیص دهد. در این صورت نیاز به تعمیر سمعک می باشد.
زمان مراجعه برای تعمیر سمعک
به صورت مرتب بهتر است که برای سرویس های دوره ای سمعک به ادیولوژیست مراجعه نمایید. اما در مواقعی که سمعک شما خراب می شود، ابتدا باتری آن را از نظر محل قرارگیری چک کنید. مطمئن شوید که باتری درست در جای خود قرار گرفته است. تنظیمات صدای سمعک را کنترل کنید. در مورد سمعک های پشت گوشی، سیم و شلنگ آن را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که سالم هستند. اگر روی سری سمعک جرم وجود دارد، آن را برطرف نمایید. گاهی اوقات همه این موارد را بررسی می کنید و همچنان مشکل سمعک شما برطرف نشده است. ممکن است سمعک سوت های آزار دهنده ای بکشد یا کلا کار نکند. در این موقع حتما باید به متخصص مراجعه نمایید. اگر سمعک بر اثر اصابت ضربه آسیب دیده باشد، باید تعمیر سمعک را به ادیولوژیست سپرد.
تعمیر سمعک
سمعک ، یک وسیله الکترونیکی بسیار کوچک است که از حساسیت بالایی برخوردار می باشد. این وسیله از قطعات مختلفی ماند میکروفون، مدار پردازشگر (بورد) و یک رسیور تشکیل شده است. چون برای مدت طولانی در گوش قرار دارد، بسیار آسیب پذیر می باشد. قرار گرفتن سمعک در معرض گرد و غبار، جرم گوش، رطوبت و ضربه به آن صدمه می زند. استفاده از اسپری مو هم می تواند به سمعک آسیب وارد کند. تعمیر سمعک، یک کار بسیار تخصصی و زمان بر است و به سادگی امکان پذیر نیست. بنابراین در صورت بروز مشکل، تعمیر سمعک را باید به افراد متخصص سپرد. هرگز نباید سمعک را دستکاری کرد.
آیا تعمیر سمعک ارزش دارد؟
در مواقعی که مشکل سمعک جزئی باشد و بتوان آن را برطرف نمود، تعمیر انواع سمعک بهترین راه است. قیمت بالای سمعک، اهمیت تعمیرات آن را مشخص می کند. اما تعمیر سمعک های سوخته و قدیمی ، راهکار مناسبی نیست. چرا که هزینه زیادی به فرد تحمیل می کند. علاوه بر این در مواقعی که سمعک در فواصل زمانی کوتاه، بارها خراب می شود و نیاز به تعمیر دارد، بهتر است تا یک سمعک جدید خریداری شود. چرا که هزینه تعمیرات مکرر سمعک مقرون به صرفه نیست.
نحوه تعمیر یا تعویض شلنگ قالب سمعک توسط متخصص
در ابتدا باید یادآوری کنیم که هرگز به صورت خودسرانه برای تعمیر یا تعویض سمعک اقدام نکنید. تنطیم انواع سمعک را به متخصص بسپارید تا متحمل هزینه های بیشتر نشوید.